Borttagning av Födelsemärke/ Xantelasma/ Milier/ Myringom

Borttagning av födelsemärken, Fibrom, Leverfläckar, vårtor, Pigmentfläckar

Vi på Göteborg Laser & Estetik har jobbat med borttagning av hudförändringar med Laser/Laser kirurgi och RF system i över 17 år.

Födelsemärken, pigmentfläckar, acneärr, fettknutor och hudflikar kan tas bort med bland annat Kirurgi Laser, Fraktionerad laser, Fraxel CO2 Laser, Diatermi, Plasma pen eller RF –behandling.

OM LEVERFLÄCKAR OCH FÖDELSEMÄRKE

Ett födelsemärke är en mörk fläck som innehåller extra mycket pigment. Födelsemärken är oftast något eller mycket upphöjd och de kallas ibland leverfläckar och på medicinskt språk heter de naevus. De flesta är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.  Nästan alla vuxna har födelsemärken. Födelsemärken kan ha många olika utseenden och skilja sig i storlek, form och färg och de kan komma överallt på kroppen.

Det är viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärken förändras. Vi rekommenderar alltid att man kollar upp sina hudförändringar hos läkare innan man tar bort dem med laser.

Laserbehandling  används för att ta bort hudflikar, godartade födelsemärken, vårtor, acneärr, xantelasma, milier. Fördelarna med laserbehandling är att man blöder inte och man får inga stygn samt det finns mindre risk för ärr.

Födelsemärktyper

Många födelsemärken ingår i en av två kategorier, som var och en har en orsak:

Vaskulära födelsemärken uppstår om blodkärl i ett viss område av din hud inte bildar som de borde. Till exempel kan det finnas för många blodkärl som är samlade i ett område eller blodkärlen kan vara bredare än de borde vara.

Pigmenterade födelsemärken uppstår när det finns en överflöd av pigmentceller i ett område. Pigmentceller är det som ger din hud sin naturliga färg.

 

Pigmenterade födelsemärken

Dessa födelsemärken uppstår när du har mer pigment i en del av din hud än i andra delar. Typer av pigmenterade födelsemärken inkluderar:

Leverfläckar, medfödd nevi

Färgmullar varierar i färg från rosa till ljusbrun eller svart. De varierar i storlek och kan vara platta eller upphöjda. De är vanligtvis runda i form. Mullvader kan uppstå var som helst i ansiktet eller kroppen. Vissa mullvad försvinner men andra håller hela livet. En förändring i en mullvad kan ibland vara kopplad till hudcancer.

Kan födelsemärken visas senare i livet ?

Födelsemärken avser hudfläckar som är synliga vid födseln eller kort därefter. Märken på din hud, såsom leverfläckar, kan förekomma senare i livet men anses inte vara födelsemärken.

 

Hemangiom

Dessa födelsemärken kan visas i rosa, blå eller ljusröd färg. De finns ofta på extremiteter, huvud eller nacke. Hemangiomas kan börja små i storlek och platt form. Ibland växer de under de första månaderna av ett barns liv, de blir upphöjda och större. Många hemangiomas försvinner helt när ett barn når tonåren. De lämnar ibland ett blekt märke. Dessa märken kan kallas hemangiomas.

 

Kapillär missbildning (portvinsfläckar)

Kapillär missbildning (portvinfläckar) är permanent, men behandlingen hjälper till att bleka märket, vilket gör det mindre märkbart. Du kan också dölja det med kosmetika.

Café au lait fläckar

Dessa födelsemärken är något ovala och översätter som ”kaffe med mjölk” från franska. De är ofta ljusbruna i färgen. Ju mörkare din hud är naturligt, desto mörkare blir din café au lait-plats. Denna typ av födelsemärke kan förekomma när som helst från födseln till tidig barndom. De kan bli större i storlek men bleknar ofta. Vissa barn har mer än ett café au lait-plats. Om ditt barn har flera kan de också ha ett sällsynt medicinskt tillstånd, kallad neurofibromatosis.

Vaskulära födelsemärken

Ibland klumpar ett gäng extra blodkärl ihop sig och du kan se detta kluster i din hud. Detta kallas ett vaskulärt födelsemärke. Vaskulära födelsemärken förekommer hos cirka 40 procent , speciellt hos nyfödda.

 

Laserbehandling

Laserbehandling är den enda behandlingen för en portvinsfläck. Det ljusar upp det drabbade hudområdet.

EFTER BEHANDLING

Efter behandlingen bildas en sårskorpa som oftast sitter en till två veckor. Riv inte på skorpan innan den läkt ut, den ska trilla bort av sig själv för att undvika risk för ärrbildning, Efter att sårskorpan fallit av kommer den underliggande huden vara svagt rosaskimrande under några veckor. Därefter bleknar huden av allteftersom. Det kan ta några månader ibland längre innan huden helt återfått sin normala pigmentering.

Ett par dagar efter behandlingen, ska man undvika rengöring med tvål/duschkräm vid de behandlade områden.

Behandlingen görs i lokalbedövning och ger inte något större obehag. Huden läker på cirka en vecka och man bör undvika solning på ärret 2-3 månader efteråt.

 

Borttagning av Xanthelasma /Milier/Myringom

Xanthelasmata, eller xanthelasma, är en ansamling av fett i form av fläckar som utvecklas runt ögonen. Fettplack är gula/orange och något upphöjda. Med tiden växer de sig större och kan variera i storlek och omfattning. Xanthelasma kan orsakas av höga blodfetter/kolesterolnivåer. Därför är det viktigt att kontrollera kolesterolnivåer/lipider för att säkerställa att siffrorna är normala. Xanthelasma kan vara fult och irriterande eftersom det trycker ner ögonlocket.

Milia är små, ofarliga vita knölar runt ögonen. Kan förekomma vid användning av mineralolja och vaxartade produkter. Milia är vanliga hos personer med fet eller torr hud.

Syringom är hudfärgade eller gulaktiga, fasta, runda knölar, vanligtvis under ögonen och på de övre kinderna. De orsakas av överproduktion av svettkörtlar. De är väl definierade och ca 1-3 mm i diameter. Syringom uppträder vanligtvis under tonåren, men kan också utvecklas senare. Dessa orsakar inte obehag i form av klåda eller smärta.

Laser istället för kirurgisk operation

Vi behandlar Xantelasma, milier och syringom med Laser efter lokalbedövning med bedövningskräm. Lasern förångade förändringarna och såret dök upp på platsen som läkte efter ungefär en vecka. Med CO2-lasrar kan du utföra högprecisionsbehandlingar, ofta utan blödningar. Lasrar orsakar mindre svullnad, mindre smärta och en lägre risk för infektion och ärrbildning än kirurgiskt ingrepp (skalpell). Eftervården är också mindre omfattande än med en skalpell.

 

Obs! Före och efter bilder samt filmer på tagna på kliniken  finns på vår Facebook och Instagram.

Vår sida är under uppbyggnad. Vi ber er ha överseende, vid frågor – kontakta gärna oss!

Laser & Estetik erbjuder ett stort antal olika behandlingar. Vid ett konsultationsbesök görs en personlig bedömning och vi ger rekommendation för det behandlingsalternativ som passar dig bäst.

Vi finns alltid tillhands och svarar på dina frågor.

Priser & betalning

Se samtliga priser i vår prislista

Vi erbjuder betalning och delbetalning med Klarna och SVEA Ekonomi.

Klarna SVEA Ekonomi

Praktisk information

Återbesök och uppföljning:

 Kontakta oss om du har några frågor.

Betalning

  • Kortbetalning – Betala med VISA eller Master Card
  • Faktura (Operationer)
  • Avbetalning – via samarbetspartner Svea Ekonomi som erbjuder snabb och säker betalning upp till 50.000 SEK under 24  månader räntefritt .
  • Klarna låna enkelt och bekvämt.
  • Medical Finance

Bokning

Här kan du själv boka tid för behandling. Du kan även boka en konsultation. Om du vill så tar vi konsultationen digitalt via telefon, Zoom, Teams eller Whats app.

Behöver du hjälp med din bokning så smsa: 070-825 95 18 , maila, DM:a lr messa oss så hjälper vi dig.

Boka din tid online :Boka tid online

Vi har ibland lediga tider samma dag. Du kan alltid skicka ett sms till oss med en förfrågan. Vi svarar så snabbt vi kan i mån av tid.

Avbokningsregler

– 24 timmars avbokningstid gäller på våra behandlingar.

 

I vår kompetensgaranti ingår följande:

  • Alla läkare är legitimerade samt innehar specialistkompetens
  • All övrig personal är legitimerade inom sina arbetsuppgifter och ansvarsområden
  • Vi har anslutna narkosläkare och kan därför erbjuda operationer i narkos med kvalificerad övervakning under och efter operation