Fettsugning / Liposuction

Göteborg Laser & Estetik är främst i Sverige inom Laser fettsugning, Smartlipo

Fettsugning / Liposuction är ett kirurgiskt ingrepp där många fettceller avlägsnas från kroppen.

Det är viktigt att förstå att fettsugning INTE är en metod för att gå ner i vikt med och inte heller en ersättning för kost eller motion.

Fettsugning är ett alternativ för dom som har försökt att träna upp kroppen genom motion och  kost , men inte uppnår effekt. Många människor har lokala fettdepåer trots en hälsosam kost och vikt.

Fettsugning är lämplig för både män och kvinnor, och kan erbjuda en betydande förbättring av kroppsform och självuppfattning.
Fettsugning är ett kirurgiskt ingrepp som utförs i syfte att avlägsna fett från lokala fettdepåer på kroppen som inte svarar på diet eller träning.

Våra operationer utförs endast av kirurg med specialistkompetens och med många års erfarenhet.

Hur går fettsugning till?
Vi människor föds med våra fettceller. De ändrar storlek när vi går upp i vikt eller när vi går ner i vikt. Vid fettsugning avlägsnas fettceller och antalet minskar lokalt och de återbildas inte, vilket gör resultatet bestående, förutsatt att man inte går upp i vikt.

Det är lätt att bli fixerad vid volymer och mängden fett som sugs ut, men för resultatet är det fett som lämnas kvar som är viktigt. Det måste vara jämnt och i ett lagom tjockt lager för att det ska se naturligt ut och för att undvika ojämnheter. Kroppen tar hand om det som finns kvar.

Traditionell fettsugning
De flesta som önskar att få utfört en fettsugning vill få en figur som de trivs med. Fettsugning är dock ingen bantningsmetod och lämpar sig därför inte för de som bara är på jakt efter att bli kvitt överskottskilon.

Fettsugning är ett alternativ för friska personer att avlägsna lokala fettansamlingar. Dessa fettdepåer är både genetiskt och hormonellt betingade.

Fettdepåer är ofta svåra att få bort vid träning. Fettsugning kan här vara till hjälp. Operationen ger fina och permanenta resultat och lämnar ytterst minimala ärr efter sig.

Områden som lämpade för fettsugning är: ridbyxlår, mage, höfter, kärlekshandtag, midja, haka, armar , insida knä ,insida lår, venusberg, gynekomasti (bröst män).

Operationsförlopp fettsugning
En fettsugning utförs i lokalbedövning tillsammans med avslappnande medicin eller narkos. Vid en fettsugning avlägsnas enbart fettvävnad och inte överliggande hud. Patienter som har mycket överskottshud bör diskutera om en kombinerad fettsugning med bukplastik kan vara ett bättre alternativ för dem.

Man lägger små snitt i huden och injicerar sedan in en lösning blandad med lokalbedövning för att spränga fettcellerna. En tunn kanyl förs in genom snittet, kanylen har oftast en slang kopplat till en motor som skapar ett undertryck. Med kanylen suger man sedan ut delar av fettet.

Efter en fettsugning
När din fettsugning är avslutad vilar du ut på ett uppvakningsrum, du får med en gång på dig en kompressionsgördel som är till för att förhindra svullnad. Denna skall sitta på dygnet runt så länge som din kirurg säger att du ska ha den därefter bör du ha den på under dagtid i ca två månader.

En fettsugning tar från en till fem timmar. Patienten är i god form direkt efter ingreppet och kan gå hem samma dag . Klinikens personal hjälper dig och serverar dig en lättare måltid innan du går hem.

Du ska inte inta sängläge utan det är bra om du är lite i rörelse efter ingreppet, kraftigare ansträngningar bör man undvika de första 10 dagarna.

En viss smärta känns i operationsområdet efter en fettsugning. De flesta patienterna är tillbaka på arbetet efter en vecka, vid större operationer och hos patienter som har ett tungt jobb kan de behöva en till två veckors ledighet .

Efter ca. fyra veckor kan man börja träna som vanligt igen.

Göteborg Laser & Estetik : Acneärr, Pigmentfläckar, födelsemärken, fettsugning, Ärrbehandling, Laserbehandling, PRP ansikte

Vanligaste områden för fettsugning
Olika områden av kroppen lämpar sig olika bra för fettsugning och nedanför förklarar vi några av de vanligaste områdena som vi behandlar med fettsugning.

Priser & betalning

Se samtliga priser i vår prislista

Vi erbjuder betalning och delbetalning med Klarna och SVEA Ekonomi.

Klarna SVEA Ekonomi

Fettsugning av mage

Ett tacksamt område att fettsuga är nedre delen av magen/buken d.v.s. från naveln och neråt. Huden drar ihop sig väldigt bra även om det i början skulle vara ett litet hudöverskott, detta gäller även hud med bristningar efter graviditet eller viktminskning.

Hur platt en mage kan bli efter en fettsugning är väldigt individuellt och beror på hur din kroppsbyggnad ser ut. Området över naveln är något svårare att behandla då fettet här är fastare och något jobbigare att behandla, men även här så vet vi att resultatet blir bra.

En större volym utsugning är alltid möjlig, finns det behov för att ta bort en större volym av fett då kan man göra det, men det gör att patienten riskerar ett hudöverskott.En bukplastik en tid efter fettsugningen är så fall nödvändig för att uppnå bästa möjliga resultat.

Fettsugning av höfter

Detta område lämpar sig i regel mycket bra för fettsugning. Det är det traditionella område kvinnor oftast är missnöjda med.

Både män och kvinnor upplever att det hänger fett över byxlinningen.

Fettsugning av ridbyxlår

Fettansamlingar på utsidan av låren. Det är ett av de mest vanliga områden för fettsugning hos kvinnor. Det var det klassiska området som först blev opererat med fettsugning och har fortsatt att vara det område som tillsammans med magen lämpar sig allra bäst för fettsugning.

Vid mindre fettansamlingar i detta område så kan man i princip närmast forma resultatet efter ens eget önskemål. Många kvinnor är plågade av ojämnheter och celluliter, som regel måste man säga att det är svårt att bli kvitt med detta problem. Oftast ser man en förbättring efter behandlingen.

Läs mer om cellulitbehandling med LPG under behandlingar.

Fettsugning av insida lår

Många kvinnor plågas av för mycket fett på övre del av lårens insida.

Området anses generellt att vara ömtåligt och svårbehandlat och man bör behandla det med stor försiktighet. Här kan överskottshud uppstå om man suger ut en större volym.

Huden på insidan av låren drar inte ihop sig på samma sätt som huden på utsidan av låren. Här kan lår plastik bli aktuellt en tid efter fettsugningen.

Fettsugning av insidaFettsugning av insida knän lår

Fettdepåer på insidan av knän är ett vanligt förekommande problem. För mycket fett i området ger lätt ett intryck av “tjocka knän”.

Även en mindre justering av volymutsugning ger önskat resultat. Området lämpar sig för fettsugning med fina resultat.

Fettsugning av vader

Vader är ett av de mer svår opererade områdena med fettsugning. Det är viktigt att här värdera hur mycket är fett och hur mycket som eventuellt är muskler.

Benägenheten till svullnad efter operation är större i detta område än på andra ställen på kroppen, den har också en benägenhet till att sitta kvar längre tid än vanligt. Nedsatt känsel i det området är vanligt men försvinner efter en tid.

Fettsugning av haka

Fettansamlingar under hakan (dubbelhaka) är ganska vanliga både hos slanka och överviktiga personer.

Fettsugning av en dubbelhaka oftast väldigt tacksamt då huden i regel drar sig samman och ger en tilltalande profil.

För patienter som har mycket lös hud på halsen bör fettsugning eventuellt kombineras med halslyft för att ge ett mer tillfredsställande resultat efter fettsugning.

Fettsugning av rygg

På den mittersta del av ryggen blir det hos vissa kvinnor hängande ”valkar” under bh-kanten. Området kan opereras med fettsugning.

Fettsugning / Gynekomasti av bröst

Fettsugning / Gynekomasti av ”bröst” är ett av de vanligare områdena för män. Fördelen med fettsugning i detta fall är att man undviker generande ärr och att risken ojämnheter är väldigt liten.

Brösten består av både av fettvävnad och av körtlar. Har man mycket körtlar bör dessa avlägsnas samtidigt eller vid ett senare tillfälle för att uppnå bästa resultat.

Fettsugning av andra områden

Fettsugning kan man i princip utföra på alla områden på kroppen där det finns lokala fettdepåer. Överarmar kan fettsugas med fina resultat men rumpan är svår att fettsuga och få jämn.

Smartlipo systemet kan användas för två sorters operation, Laserlipolys och laserassisterad fettsugning.

Laserlipolys:
Laserljuset förmedlas av optiska fibrer insatta i mikrokanyler som når cellerna i hypodermis. Den höga styrkan ström som avges, tillsammans med Gradient Pulse-teknologi, bryter membranen vilket underlättar urladdningen av cellens innehåll samtidigt som de termiska effekterna på de omgivande vävnaderna minimeras.

Laserlipolys är också indicerat för att specifikt behandla lokala fettdepåer på olika kropps delar och är extremt effektiv i områden där kost och fysisk träning misslyckas med resultatet. Det är till och med möjligt att behandla desto fler känsliga områden för vilka traditionell fettsugning normalt inte rekommenderas, såsom nedre ögonlock, kinder, dubbelhaka, armar, inre lår, knän, rygg, övre delen av buken och venusberget.

Smartlipo hjälper till att komprimera huden samtidigt som den stimulerar hudens kollagen, smartlipo minskar hänghud avsevärt. Det är därför det framgångsrikt används med traditionell fettsugning.

Laserassisterad fettsugning I detta fall avlägsnas fettet omedelbart utan några trauman eller skador. Fettsugningen är särskilt lämplig när man tar bort större volymer hos patienter som vill ha omedelbara resultat.

Laserlipolys går långt utöver traditionella behandlingar. Smartlipo unika våglängd och pulsform tillåter flera olika applikationer: från svettningar och gynekomasti, till borttagning av lipom ,hudförändring och från filler allergier. Effektiv, säker och utomordentlig, även på känsliga områden.

Resultat efter din fettsugning
Fettsugning är en omfattande operation. Stora volymer fett sugs bort genom små hål. Det blir dock alltid ärrbildning i samband med en operation och det gäller även fettsugning där ärren blir s.k. ärrsträngar.

Dessa strängar kan vara mycket diskreta men ändå ge upphov till ojämnheter. För att undvika ojämnheter är kompressionsgördeln mycket viktig efter operationen. Den ger dig ett bra stöd under din läkning men eventuellt bör du komplettera den som du erhåller vid operationen med en extra.

Massage är också att rekommendera, framför allt LPG-behandlingar. Man kan på börja en kur med LPG innan en fettsugning och gå färdigt kuren ca 4 veckor efter operationen för att få bort svullnad och eventuella ojämnheter.

Det som dock är viktigast för att nå ett så bra resultat som möjligt är att försöka att undvika att gå upp i vikt månaderna efter en fettsugning. Går man upp i vikt tidigt efter en fettsugning så blir det onödiga ojämnheter.

Hälsokontroll
När väl operationen är bokad genomförs en hälsokontroll med blodprovstagning.
Patienterna erbjuds alltid blodprovstagningar på Unilabs. Du går alltid till det Unilabs som ligger närmast dig. Provsvaren kommer till oss inom en vecka.

Operationen

På operationsdagen träffar du din kirurg. Han/Hon fotograferar operationsområdet om detta inte är gjort i samband med konsultationen. Operationen tar ca 1-5 timmar beroende på lokalisation. Du får i allmänhet gå hem samma dag.

 

Obs! Före och efter bilder samt filmer på tagna på kliniken  finns på vår Facebook och Instagram.

Pris från: 15.000  SEK

eller delbetala 750 SEK /månaden

Operationstid
Från 1 timme

Tid på kliniken
4-6 timmar

Tillbaka på jobbet
 7-14  dagar

Inför Operationen

Första gången du kontaktar oss får du prata med en erfaren personal och erhåller en basal information om din önskade behandling och erbjuds eventuell en tid hos en läkare. Vid det besöket får du utförlig information om själva ingreppet och vad du kan förvänta sig, vad det kostar och hur lång väntetid det är.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Konsultationen är viktig. Kirurgen går noggrant igenom ditt hälsotillstånd och de eventuella läkemedel du tar. Det ger tillfälle att utförligt prata om alla aspekter av operationen. Vi går igenom dina förutsättningar och områden som är lämpliga för fettsugning.  Slutmålet är att resultatet helt överensstämmer med dina förväntningar.

Det är bra om du förberett dig inför operationen genom att hålla dig i form och tar reda på så mycket som möjligt om vad som gäller före, under och efter operationen. Vi finns alltid till hands och svarar på dina frågor.

Operation

På operationsdagen träffar du din kirurg. Han/Hon fotograferar operationsområdet om detta inte är gjort i samband med konsultationen.

Ingreppet sker i lokalbedövning i kombination med ett lugnande medel. Operationen tar ca 1-5 timmar beroende på lokalisation. Du får i allmänhet gå hem samma dag.

Så går det till

Vill du boka en tid för operation så kan du göra det efter konsultationen. Ibland vill man fundera över saken för att sedan ringa och boka en tid. När du har bestämt dig och bokat en operationstid så kommer du att få informationsmaterial av oss. Där finns fulltäckande information och instruktioner kring ingreppet och vad man bör tänka på inför, under samt efter klinikvistelsen.

Inför operation

På operationsdagen träffar du din kirurg, som ritar på dig. Du har möjlighet att ställa ytterligare frågor om det skulle behövas. Du kommer att fotograferas.

Längden på operationen beror på vilket ingrepp som görs samt dess omfattning. Inför operationen kommer du att få smärtlindring i förebyggande syfte och även lite lugnande medicin. Ingreppet sker sedan väsentligen smärtfritt antingen i lokalbedövning eller narkos.

Efter operation

Om ingreppet utförs i lokalbedövning så kommer du att kunna stå på egna ben och åka hem, dock inte köra egen bil. Skulle du behöva vila ytterligare på kliniken så finns självklart den möjligheten.

Om ingreppet utförs i narkos så kommer du att få vila i ett av våra uppvakningsrum. Våra medarbetare kommer att ta väl hand om dig så att du känner dig trygg hos oss. Viktigt att tänka på är att du själv inte får köra bil hem efter ingreppet.

Efter Operationen

Efter operationen får du ligga kvar på kliniken i ca 1 timme. I regel är receptfria läkemedel som Panodil och Ipren tillräckliga som smärtlindring när du kommit hem.

Innan hemgång får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken och till den kirurg som har genomfört operationen.

Efter ungefär 1-2 veckor kommer du tillbaka för en postoperativ kontroll och eventuellt borttagning av stygnen. Efter en vecka kan de flesta börja arbeta och efter 3-6 veckor kan du börja träna. Innan dess rekommenderar vi lugna promenader.

Det är normalt att operationsområdena kan vara svullna under en lång tid och det kan i vissa fall ta 2-3 månader innan all svullnad lagt sig.

Blåmärken i huden är också vanligt förekommande och är ofarliga men tar några veckor innan de bleknar av. För att minska svullnad så skall du efter operationen ha kompressionsbandage på de områden som opererats, första tiden dygnet runt i ca 2 veckor och därefter ytterligare 2 veckor dagtid. Kompressionsbehandlingen bidrar också till att få ett bra resultat. Trots förfinad teknik vid fettsugning så kan det uppstå ojämnheter och gropighet i huden och detta måste man vara medveten om. Innan operationen skall du tillsammans med din kirurg noga ha gått igenom förväntningar och realistiskt resultat.

Bor du långt ifrån en klinik?

Telefonkonsultation

Bor du långt ifrån Göteborg och därmed har svårigheter att komma till en läkarkonsultation så går det bra att sända fotografier tillsammans med kontaktuppgifter och en beskrivning av dina önskemål. Vi kontaktar dig för en telefonkonsultation så snart bilderna anlänt till kliniken. Du hittar vår mail formulär på hemsidan under kontakta oss.

Paketlösningar med transport och övernattning

Laser & Estetik erbjuder även paketlösningar med transport och hotellövernattning i samband med operationsvistelsen. Kontakta din klinik för mer information.

Praktisk information

Återbesök och uppföljning

Återbesök och uppföljning ingår självklart i operationskostnaden. Patienten får en återbesökstid av oss, men kan även själv kontakta oss för bokning när det passar. Om det skulle vara nödvändigt får patienten självklart komma in på flera återbesök utan någon extra kostnad.

Betalning

Operationskostnaden skall vara inbetald senast 14 dagar innan operationsdagen, vi ger inte ut faktura för efterskottsbetalning. Vi erbjuder finansiering av operationer och behandlingar. Kontakta din klinik för mer specifik information om betalning.

Bokning

Kontakta din klinik för bokning.

Avbokningsregler

Du har naturligtvis alltid möjlighet att avboka/omboka din tid, men detta måste ske senast 21 dagar innan avtalad operationstid, det gäller även vid preliminärbokningar. Se vår avbokningspolicy nedan.

  • Vid avbokning/ombokning senare än 20 dagar innan avtalad operationstid debiteras 15% av operationssumman.
  • Vid avbokning/ombokning senare än 14 dagar innan avtalad operationstid debiteras 30% av operationssumman.
  • Vid utebliven operationstid (ej avbokning/ombokning) debiteras 50% av operationssumman.
  • Vid avbokning av medicinska skäl sker ingen debitering, dock krävs ett giltigt läkarintyg.