Näsoperation / Näsplastik

Näsplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som utförs för att förändra formen och storleken på en näsa. Syftet med ingreppet är uteslutande för att förbättra patientens utseende.

På grund av näsans placering mitt i ansiktet, vilket gör den till en naturlig fokusering, innebär ofta en näsplastik en ganska stor förändring av patientens ansikte. Därför kan det ta  upp till 1 år innan patienten förlikar sig med sitt nya utseende. Normalt sett är patienter som har genomgått en näsplastik mycket nöjda med sitt nya utseende ca 6-12 mån efter ingreppet.

Göteborg Laser & Estetik : Acneärr, Pigmentfläckar, födelsemärken, fettsugning, Ärrbehandling, Laserbehandling, PRP ansikte

Framför allt syftar en näsplastik till att ändra proportionerna av näsan i ansiktet. Det är mycket viktigt att man är införstådd med vad som är rimligt att uppnå vid en näsoperation och vilka begränsningar det finns. Detta diskuteras vid konsultationen innan operation. Ibland kan det bli mer än ett besök för att diskutera igenom förutsättningar och möjligheter.

Näsplastik förbättrar näsans förhållande till övriga drag i ansiktet och är ett av de mest efterfrågade ingreppen i dag. Vanligtvis medför ingreppet lite smärta med ett mycket gott resutat där komplikationer är ovanligas. Näsplastik uförs av olika skäl bl a estetiska och funktionella skäl.

Estetisk näsplastik:

Estetisk näsplastik utförs för att ändra formen på näsan så att det är mer estetiskt tilltalande, minska storleken på näsan, ta bort ”puckel” på näsryggen, förändra nästippens utseende eller höja en hängande nästipp.

Funktionell näsplastik:

Funktionell näsplastik syftar till att förbättra näsans funktion genom att ändra placeringen av de anatomiska strukturerna och därmed lindra en blockering /tilltäppning i näsan. Man brukar även räta ut en sned skiljevägg  och förbättra andning genom näsan.

Pris från: 40.000 SEK

eller delbetala 1.800 SEK /månaden

Operationstid
1-2 timmar

Tid på kliniken
4-6 timmar

Operation
I lokalbedövning eller under narkos

Tillbaka på jobbet
1-2 veckor

Att tänka på inför en näsoperation

Tänk på att det är viktigt att respektera hur näsan harmoniserar med övriga ansiktsdrag.  Varje ändring av strukturen i näsan sker efter en granskning av formen på ditt ansikte, ålder, etnicitet och strukturen på ditt näsben och brosk. Även tjockleken på din hud spelar in. Ben och brosk i näsan utgör dess storlek och form, övre delen av näsan stöds av näsbenet och nedre delen utgörs av brosk.

Huden är också en viktig del att gå igenom, en tjock hud kommer inte att lägga sig själv över det ombyggda brosket på nästippen , utan det kommer att månader för huden att anpassa sig till den nya underliggande strukturen.

Dina förutsättningar begränsar vad som är möjligt med just din näsa. Även om ärren oftast inte syns finns alltid en risk för att din hud läker långsamt eller annolunda. Blåmärken på övre delen av ansiktet uppstår och kan ligga kvar i ett par veckor. Att man blit täppt i näsan de första månaderna är inte ovanligt men  är övergående. Under operation lyfts huden upp från näsan vilket kan medföra en pigmentering hos vissa hudtyper som kan bli permanent.

Det slutliga resultatet tar tid ca 12 månader, man brukar därför undvika eventuella korrigeringar och ytterligare ingrepp under det första året. Svullnaden kvarstår länge efter en operation.

Om du lider av nästäppa bör du bedömas av läkare vid sjukhus innan operation, ta med journalkopia till kliniken.

Operation

På operationsdagen träffar du din kirurg. Han/Hon fotograferar operationsområdet om detta inte är gjort i samband med konsultationen.

Ingreppet sker i lokalbedövning i kombination med ett lugnande medel. Operationen tar ca 1-5 timmar beroende på vilken eller vilka kroppsdelar du vill operera. Du går hem samma dag.

Så går det till

Vill du boka en tid för operation så kan du göra det efter konsultationen. Ibland vill man fundera över saken för att sedan ringa och boka en tid. När du har bestämt dig och bokat en operationstid så kommer du att få informationsmaterial av oss. Där finns fulltäckande information och instruktioner kring ingreppet och vad man bör tänka på inför, under samt efter klinikvistelsen.

Inför operation

På operationsdagen träffar du din kirurg, som ritar på dig. Du har möjlighet att ställa ytterligare frågor om det skulle behövas. Du kommer att fotograferas.

Längden på operationen beror på vilket ingrepp som görs samt dess omfattning. Inför operationen kommer du att få smärtlindring i förebyggande syfte och även lite lugnande medicin. Ingreppet sker sedan väsentligen smärtfritt antingen i lokalbedövning eller narkos.

Efter operation

Om ingreppet utförs i lokalbedövning så kommer du att kunna stå på egna ben och åka hem, dock inte köra egen bil. Skulle du behöva vila ytterligare på kliniken så finns självklart den möjligheten.

Om ingreppet utförs i narkos så kommer du att få vila i ett av våra uppvakningsrum. Våra medarbetare kommer att ta väl hand om dig så att du känner dig trygg hos oss. Viktigt att tänka på är att du själv inte får köra bil hem efter ingreppet.

Efter operation

Ingreppet tar ca 1-2 timmar och utförs både i lokalbedövning och i narkos beroende på operationens art. Man går hem samma dag och återkommer för titt och omläggning 3-7 dagar senare.

Håll huvudet i högläge för att reducera svullnad och om möjligt att sova på minst två kuddar. Efter operation kan  viss blödning uppstå i 1-2 dagar.

Du bör äta lätt tuggad mat och mycket vätska under de första 2 veckorna och undvik varm mat och dryck då ångan gör att näsan kan rinna.

Du kan använda kalla kompresser runt ögon för att lindra svullnaden

Ärr:

Ofta läggs snitten på insidan av näsan i näsborrarna och ibland läggs ett snitt genom huden på utsidan av näsan mellan näsborrarna. Var snitten läggs är beroende på dina förutsättningar och vad som ska göras. Generellt ingår det att näsbenens projektion minskas genom att de reduceras och bryts och då kan det bli fler småsår på sidorna av näsan.

Förband:

Beroende på ingreppets art lägger man antingen gips eller skena över näsryggen i ca 2 veckor. Vid större ingrepp har man nästamponader som tas bort efter 3-5 dagar. Man tejpar näsan upp till 4 veckor efter operation och man kan massera lätt efter 2 veckor. Eventuella stygn tas bort efter 2 veckor.

Bor du långt ifrån en klinik?

Telefonkonsultation

Bor du långt ifrån Göteborg och därmed har svårigheter att komma till en läkarkonsultation så går det bra att sända fotografier tillsammans med kontaktuppgifter och en beskrivning av dina önskemål. Vi kontaktar dig för en telefonkonsultation så snart bilderna anlänt till kliniken. Du hittar vår mail formulär på hemsidan under kontakta oss.

Paketlösningar med transport och övernattning

Laser & Estetik erbjuder även paketlösningar med transport och hotellövernattning i samband med operationsvistelsen. Kontakta din klinik för mer information.

Praktisk information

Återbesök och uppföljning

Återbesök och uppföljning ingår självklart i operationskostnaden. Patienten får en återbesökstid av oss, men kan även själv kontakta oss för bokning när det passar. Om det skulle vara nödvändigt får patienten självklart komma in på flera återbesök utan någon extra kostnad.

Betalning

Operationskostnaden skall vara inbetald senast 14 dagar innan operationsdagen, vi ger inte ut faktura för efterskottsbetalning. Vi erbjuder finansiering av operationer och behandlingar. Kontakta din klinik för mer specifik information om betalning.

Bokning

Kontakta din klinik för bokning.

Avbokningsregler

Du har naturligtvis alltid möjlighet att avboka/omboka din tid, men detta måste ske senast 21 dagar innan avtalad operationstid, det gäller även vid preliminärbokningar. Se vår avbokningspolicy nedan.

  • Vid avbokning/ombokning senare än 20 dagar innan avtalad operationstid debiteras 15% av operationssumman.
  • Vid avbokning/ombokning senare än 14 dagar innan avtalad operationstid debiteras 30% av operationssumman.
  • Vid utebliven operationstid (ej avbokning/ombokning) debiteras 50% av operationssumman.
  • Vid avbokning av medicinska skäl sker ingen debitering, dock krävs ett giltigt läkarintyg.