Ansikte Aknebehandling

De olika typerna av akne och hur man behandlar dem

Att ha akne kan vara frustrerande speciellt när den varfyllda bölden dyker upp i ansiktet inför en viktig händelse, mer om du har haft några som stört dig ett tag.

Vad är egentligen akne?

Tja, akne eller akne vulgaris är ett hudtillstånd som uppstår när en por blir igentäppt av döda hudceller , talg och en typ av bakterier som kallas Propionibacterium acnes.

Medan de flesta människor upplever akne i åldrarna 12 och 24 år, kan det också inträffa i ett senare skede av livet. Det finns dock ingen anledning att bli deprimerad över det. Förstå istället grundorsaken och arbeta för att behandla den på rätt sätt.

Vad orsakar akne?

Akne beror på en kombination av ökad talgproduktion i talgkörteln, döda hudceller och aknebakterien Propionibacterium acnes. Akne börjar oftast som en pormask, vilket är när talgkörtelns mynning blir igentäppt av döda hudceller. Pormasken kan sedan bli inflammerad av aknebakterien som trivs i fetare miljöer och då utvecklas till olika varianter av akne.

Akne utlöses av följande faktorer:

 • Hormoner
 • Påfrestning
 • Vissa mediciner
 • Dålig hygien
 • Fel hudvårdsprodukter
 • Sol
 • Ohälsosam kost
Icke-inflammatorisk akne Inflammatorisk akne
Svarta pormaskar Papler
Vita pormaskar Pustler
Acne Nodules, Nodulocystisk akne
Cystor

Olika grader av akne

Komodogen akne
Lätt akne. Består ofta av icke-inflammerade pormaskar

Papulopustulös akne
Man kan ha den i olika grader, lätt, medelsvårt och svårt. Består ofta av pormaskar, papler och pustler. Papler och pustler är det som många benämner som ”finnar”.

Nodulocystisk akne
Svåraste formen där nodulus och cystor dominerar. Detta är djupare bölder som skapas nere i huden

Icke-inflammatorisk akne

Icke-inflammatorisk akne orsakar inte svullnad. De kännetecknas av öppna och slutna komedoner (tilltäppta porer).

 1. Svarta Pormaskar
 2. Vita Pormaskar

Vad är en pormask?

Pormask kallas även för komedon. En pormask bildas av att porens utgång täpps till och blir igentäppt och svullen. Det finns två olika sorters pormaskar/komedoner:

 • Öppen pormask = Svarta pormaskar. Det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxideras av syret i luften. Där av att den blir svart.
 • Sluten pormask = Vita pormaskar. En sluten komedon visar sig som en vit talgplupp på huden. Den har ingen utgång.

Pormaskar är resultatet av tilltäppta porer, orsakade av talg (olja som produceras av hudens talgkörtlar) och döda hudceller. Det yttre lagret av poren är öppet, medan resten förblir igentäppt. Detta resulterar i de svarta prickarna som syns på hudens yta.

Pormaskar är mild form av akne. Man bör aldrig själv klämma pormaskar! Risken är att man klämmer fel och att man istället skapar större problem och inflammationer. Besök en auktoriserad hudterapeut om du vill få din hud klämd.

Svarta pormaskar

Det svarta är melanin (pigment) som aktiverats av UV-ljuset och oxideras av syret i luften. Där av att den blir svart.

Pormaskar visar sig på :

 • Ansikte
 • Rygg
 • Bröst
 • Nacke
 • Armar
 • Axlar

Vita pormaskar

Vita pormaskar består av en uppsamling av talg och döda hudceller. När de blir inkapslade under hudens yta och inte kan komma ut, bildas en lite vit och hård knuta.

Vita pormaskar kallas slutna komedoner . Till skillnad från svarta pormaskar kan de vita pormaskarna inte klämmas ut. Vita pormaskar är en mild form av akne.

 • Vita pormaskar kan visas på
 • Ansikte
 • Rygg
 • Bröst
 • Halsen
 • Axlarna

Inflammatorisk akne

Inflammatorisk akne orsakar svullnad och inflammation. Bortsett från talg och döda hudceller är bakterier (propionibacterium acnes) en annan stor bov när det gäller tilltäppta porer , vilket resulterar i inflammatorisk akne. Inflammatorisk akne kan bestå både av papler och pustler.

Acne Papules

Acne Papules är inflammerade finnar som ser ut som röda bulor på huden. Dem består ofta av pormaskar, papler och pustler. Papler och pustler är det som många benämner som ”finnar”. Dessa kan visas var som helst på kroppen inklusive nacke, bröst, axlar, rygg och skinkor.

Papler utvecklas när en hårsäckens vägg brister. Detta gör det enkelt för bakterier och cellrester att komma in i dermis (djupaste lagret av huden). Detta orsakar inflammation och den röda knölen (finne).

Hur behandlar man? Absolut aldrig klämma! Stor risk att inflammationen sprids nedåt i huden och problemet förvärras. Även stor risk för bestående ärr då. Besök en hudterapeut för att få ett hudvårsdsprogram anpassat till hudtillståndet.

Allvarlighetsgrad
Finnar är måttliga former av akne. Akne papler eller finnar visas huvudsakligen i ansiktet.

Acne Pustules

Akne pustler är typiska finnar med ett vitt huvud som innehåller var, döda hudceller och överskott av oljor. Pustler förekommer också i huden vid infektioner orsakade av svampar, bakterier eller virus. En pustel kan se irriterad och röd ut på ytan och ha ett gulaktigt/vitt inre. De kan utvecklas i ansiktet, ryggen eller axlarna.

Orsak
När det finns en spricka i poren, signalerar kroppen att försvara sig mot bakterier. Den skickar vita blodkroppar som en försvarsmekanism, och detta skapar var.

Pustler förekommer vanligtvis i ansikte, bröst och rygg.

Hur behandlar man?
Samma rekommendationer som för Acne Papules!

Allvarlighetsgrad
Pustler är måttliga former av akne.

Acne Nodules, Nodulocystisk akne

Noduli är större papler. En väldigt stor varbildning – ofta större än 5 mm i diameter. Denna typ av acne kan dröja sig kvar många månader. Risken för ärrbildning på huden efter en nodulus är stor. Akne knölar är stora, inflammerade skador som känns hårda och smärtsamma. De Svåraste formen där nodulus och cystor dominerar. Detta är djupare bölder som skapas nere i huden medan pustler och papler bildas på hudens yta.

Orsak
De innehåller var och kan vara smärtsamma. Eftersom de bildas så djupt inne i huden kommer ett vitt huvud inte att visas.

Akne knölar visas i ansiktet, bröstet och ryggen.

Hur behandlar man?
Samma rekommendationer som för Acne Papules!

Acne cystor

Acne cystor är de mest allvarliga och smärtsamma formerna av akne. De är mjuka, stora och vätskefyllda bölder under huden. En cysta är det om den innehåller talg, keratin, eller vätska. Den har även en hinna av bindväv. Cystisk akne är en allvarligare form som innefattar cystbildning, dvs man får stora, och smärtsamma knölar i  huden. Detta tillstånd beror inte på igentäppta och inflammerade porer utan på en inflammation inuti huden mellan två hudlager.

Orsak
Acne cystor bildas på samma sätt som akne knölar, men en mer allvarlig form. Acne cystor är fyllda med var och blod. De leder ofta till ärrbildning.

Acne cystor visas i ansiktet, bröstet, nacken, ryggen och armarna.

Cystor är allvarliga former av akne.

Varför är det en dålig idé att klämma en finne?
När du klämmer en finne kan du av misstag trycka in innehållet djupare in i poren, vilket gör aknen mycket värre.

Vad kan man göra för att behandla olika typer av akne?

Självklart skall inte heller denna typ av akne klämmas på! Det kan ge skador på huden och lämna bestående ärr. Besök en auktoriserad hudterapeut/hudläkare för hjälp.

Akneärr behandling

Ärren efter acnen eller ärr från skador kan exempelvis förekomma som både knölar, förtjockningar och som fördjupningar i huden. Dessa ärr kan också se väldigt olika ut beroende på vilken typ av akne eller skada du haft.

Vi på Göteborg Laser & Estetik är bland dem första kliniker som behandlar ärr och har lång erfarenhet av att jobba med och behandla akneärr, Kirurgisk ärr eller ärr från skador framgångsrikt. Vi har olika behandlingar som vi anpassar efter hur ytliga, pigmenterade, gamla och djupa just dina ärr är.

Vid en konsultation hos hudterapeuten får du veta vilken behandling som passar just dig och din hud. Våra behandlingar täcker allt från kemisk peeling till subcision för riktigt djupa ärr. Ibland behöver man kombinera olika behandlingar för bästa resultat.

Lättare/ ytliga akne ärr:

 • Kemiskt peeling /retinolpeeling
 • Diamantslipning / Microdemabrasion
 • Radiofrekvens med Microneedling (RF)
 • Microneedling
 • Anpassade produkter

Tydliga akne ärr:

 • Fraxel laser
 • Co2 laser
 • PRP-PPP
 • Kombinerad Laser Fraxel med PRP/PPP
 • Kombinerad Mesoneedling med PRP/PPP

Djupa akne ärr:

 • Subcision med Hyaluronsyra
 • Kombinerad subcision med Laser behandling

Niacinamid som finns i vissa produkter har antiinflammatoriska egenskaper samt återfuktande och lugnande effekt på huden.

Piller innehåller östrogen och progesteron som minskar hudens talgnivåer och akne.

Behandlingsalternativ för svår akne

Antibiotika, såsom tetracyklin mm (recept av din läkare)

Orala preventivmedel för hormonrelaterad acne(recept utskrivet av din läkare)

Kemisk peeling /retinolpeeling

Portömning/porrengöring för att ta bort stora cystor

Att förstå vilken typ av akne kan hjälpa till att behandla det effektivt. Börja med att känna din hud och akne typ.

Du kan behandla mild till måttlig akne med anpassad hudvård. En bra hudvård kommer man långt med för att få och behålla en frisk hud.

Anpassad hudvård rekommenderas av din hudterapeut.

Akneärr behandling

Ärren efter acnen eller ärr från skador kan exempelvis förekomma som både knölar, förtjockningar och som fördjupningar i huden. Dessa ärr kan också se väldigt olika ut beroende på vilken typ av akne eller skada du haft.

Vi på Göteborg Laser & Estetik är bland dem första kliniker som behandlar ärr och har lång erfarenhet av att jobba med och behandla akneärr, kirurgiska ärr eller ärr från skador framgångsrikt. Vi har olika behandlingar som vi anpassar efter hur ytliga, pigmenterade,  gamla och djupa just dina ärr är.

Vid en konsultation hos hudterapeuten får du veta vilken behandling som passar just dig och din hud. Våra  behandlingar täcker allt från kemisk peeling till subcision för riktigt djupa ärr. Ibland behöver man kombinera olika behandlingar för bästa resultat.

Lättare/ ytliga akne ärr:

 • Kemiskt peeling /retinolpeeling
 • Diamantslipning / Microdemabrasion
 • Radiofrekvens med Microneedling (RF)
 • Microneedling
 • Anpassade produkter

Tydliga akne ärr:

 • Fraxel laser
 • Co2 laser
 • PRP-PPP
 • Kombinerad Laser Fraxel med PRP/PPP
 • Kombinerad Mesoneedling med PRP/PPP

Djupa akne ärr:

 • Subcision med Hyaluronsyra
 • Kombinerad subcision med Laser behandling