Pannlyft (ögonbrynslyft) ger ett piggare utseende. Hängande ögonbryn, rynkor mellan ögonbrynen och rynkor i pannan kan vara ett problem för många.

Pannlyfts- eller ögonbrynslyftsoperation syftar till att sträcka pannhuden när ögonbrynen har sjunkit ned och/eller när det föreligger onormalt djupa veck/rynkor i pannan.

Ibland korrigerar man även djupa bekymmersrynkor i samband med ett pannlyft.

En ökad tyngd av övre ögonlocken eller sänkning av ögonbrynen kan vara medfött eller ett resultat av åldrande. Det behandlar vi i första hand med en pannlyft- och ögonbrynslyftsoperation.

Vilken form av behandling som ger bäst resultat diskuterar du först vid den första konsultationen och sedan med den kirurg som ska utföra operationen.

Innan du kan sättas upp till en behandling måste du komma till en konsultation där du får grundlig information om ingreppet.

Vi vill se om du lämpar dig för ett ögonbrynslyft och vad som kan uppnås med att utföra en önskad behandling.

Varje operation planeras unikt efter just dig och dina speciella förutsättningar för ett ögonbrynslyft.

Första gången du besöker oss får du träffa en erfaren informationssköterska som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor.

Du får också fylla i ett frågeformulär om ditt hälsotillstånd, eventuella tidigare sjukdomar och operationer. Vi pratar också om dina förväntningar. Det här första besöket är alltid kostnadsfritt.

Vad händer inför en operation?

Inför din operation kommer du att träffa en av våra erfarna kirurger som lyssnar på dina önskemål, går igenom operationen och svarar på dina frågor. Du får bland annat information om vilka områden som kommer att förbättras med ett ingrepp, vad det kan kosta och hur lång väntetid det är.

Pannlyft/ögonbrynslyft kan utföras på två sätt

Metod 1 för pannlyft

Snitt längs hela hårfästet eller en bit in i hårbotten. Lossande av pannhuden ned till ögonbrynen ev. delvis genomklippande av pannmuskulaturen. Därefter uppsträckning av pannhuden. Man lägger därefter ett förband som får sitta i ca. 5 dagar.

Metod 2 för pannlyft

Flera små snitt innanför hårfästet och genomförande av ovan nämnda operation men så kallad titthålskirurgi. Denna teknik har den fördelen att man kan göra pannlyft även på gleshåriga män utan att åstadkomma generande ärr.

Efter ett ögonbrynslyft

Suturer tas bort efter 5 respektive 10 dagar. Operationen görs i lokalbedövning med lugnande medel eller i lätt narkos/narkos.

Vad händer efter operationen?

Eftersom läkningsprocessen är individuell är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Den första tiden rekommenderar vi att du avstår träning och andra fysiska aktiviteter och håller igång med lugna promenader. Tänk dock på att använda solkräm med en hög skyddsfaktor under de första sex månaderna.

Även om slutresultatet, ett piggare och mindre bistert utseende, går att bedöma tidigast efter sex månader, kommer du att se en förbättring redan när vi tar bort stygnen. Men det är viktigt att du har realistiska förväntningar. Resultatet varierar mellan olika människor beroende på såväl skillnader i arvsanlag som hudens elasticitet. Det pratar vi igenom inför operationen, både vid den kostnadsfria konsultationen och de förberedande samtalen med din kirurg. Inga ärr blir dock synliga, eftersom snitten läggs i hårbotten.

När du går hem efter en operation får du ett återbesökskort med telefonnummer till kliniken så att du kan nå oss vid behov.

Den första tiden efter operationen kan du uppleva en känsla av svullnad, stelhet och känselbortfall. Själva läkningsprocessen innebär också att det är vanligt med klåda i hårbotten. Det brukar försvinna efter några veckor.

Räkna med att du kommer att vara borta från arbetet i 2-3 veckor. Efter fem till sju dagar kommer du på första kontrollen och efter 14 dagar tar vi bort de sista stygnen. Du är alltid välkommen att höra av dig till oss tidigare om du önskar.

Efterbehandling och kombinationsingrepp

Det är vanligt att man kombinerar Pann- och ögonbrynslyft med andra ansiktsingrepp, som till exempel ögonlockskirurgi, mellanansiktslyft och ansiktslyft. Man kan även behandla bekymmersrynkor med hjälp av injektionsbehandlingar.

Om och vilken form av kombinationsingrepp du kan göra pratar du igenom med din kirurg före operationen.

CategoryAnsikte

Ring Oss        031-13 66 60